TIP 7 | Claim je 'loyalty incentive' bij elke break-optie

Veel huurders denken dat een break-optie enkel 'bruikbaar' is als je tussentijds effectief wil verhuizen. En ze beseffen niet welke negotiatie hefboom én besparing ze vaak door hun vingers laten glippen ...

LOKMIDDEL & BELONING VOOR LANGERE CASHFLOWZEKERHEID

Een huurvrije periode of een lumb sum wordt voornamelijk door verhuurders aangeboden om huurders aan te trekken en te doen verhuizen naar hun gebouw. Immers, ze weten dat de inrichtings-, verhuis- en wederinstaatstellingskosten zwaar doorwegen in het nadeel van een leave scenario ten opzichte van een stay scenario waar men deze kosten niet heeft. Ze moeten dus een extra inspanning doen om een huurder 'uit de tent te lokken'.

Moneypicbis

De hoogte van de incentive hangt (naast de lokale marktsituatie en leegstand) vooral af van de lengte van de eerste vaste huurperiode waartoe de huurder zich kan/wil engageren. Hoe langer, hoe meer de verhuurder als 'beloning' wil geven. Dit impliceert ook dat als je als huurder na die eerste breakdatum toch blijft zitten, je jouw verhuurder een mooi cadeau geeft waar je initieel nooit zelf voor beloond werd.

Bijgevolg kan je voor het verstrijken van de uiterste opzegdatum van die breakdatum een nieuwe beloning claimen voor de extra vaste huurperiode die je bereid bent om aan te gaan als zittende huurder !

JE VERHUURDER WIL OOK SERIEUZE RISICO'S EN KOSTEN VERMIJDEN

Je verhuurder weet natuurlijk dat verhuizen geld kost en zal dit uitspelen naar jou. Maar andersom hangt er ook een aanzienlijk kostenplaatje voor je verhuurder aan vast mocht je verhuizen. Die zal in dat geval aan een nieuwe huurder ook incentives dienen te geven. Daarnaast zal de verhuurder opfrissingswerken moeten uitvoeren, een makelaar dienen te betalen en het risico lopen van enkele maanden leegstand (en dus tijdelijk geen huurinkomsten hebben).

Door opnieuw via een marktbevraging al je opties in een stay or leave business case grondig te vergelijken én ook de rekening van je verhuurder (in geval jij vertrekt als huurder) te maken, kan je dus tussentijds mooie extra huurbesparingen realiseren. Deze aanpak zorgt er vooral ook voor dat je geloofwaardig overkomt bij je verhuurder en dat je effectief alle pistes opnieuw overweegt. Als je je beloning gaat claimen heb je ook meteen alternatieven achter de hand die je kan voorleggen aan je verhuurder.

Neem dus best een adviseur zoals Transact onder de arm zodat je de beste huurvoorwaarden kan bekomen voor de beste locatie (zijnde je huidige of een nieuwe).

Contacteer ons voor een korte virtuele meeting om jouw huisvestingsuitdaging te bespreken. Nadien analyseren we vrijblijvend je huurcontract om vervolgens terug te koppelen met een SWOT-analyse van jouw concrete huursituatie. Aanvullend mag je een dienstenvoorstel op maat verwachten waarna we aan de slag gaan om jouw huursituatie terug af te stemmen op je toekomstige noden tegen sterk verbeterde huurvoorwaarden.

Process doorlichting huurcontract