TIP 4 | De ene m² is de andere niet

Je huur wordt uitgedrukt in €/m²/jaar maar niet elke m² is kwalitatief evenwaardig. Denk bijvoorbeeld aan zones die geen directe lichtinval hebben of aan overbodige circulatiezones. Je gehuurde oppervlakte dien je op te splitsen qua netto-bruto en daglichtzonering om je huurprijs te kunnen 'blenden' of wegen.

JE BETAALT DE BRUTO VERHUURBARE M² MAAR JE GEBRUIKT SLECHTS DE NETTO M²

De totale gehuurde oppervlakte wordt uitgedrukt in een aantal bruto verhuurbare m². Dit is als het ware je tapijtoppervlakte met inbegrip van de ruimte voor je werkplekken, vergaderruimtes, ontspanningsruimtes, ICT & copy/printing lokaal, wandelgangen of horizontale circulatie, sanitair,... De netto ruimte is de effectief bruikbare oppervlakte voor de werkomgeving. De netto/bruto verhouding kan per gebouw enorm verschillen.

Nettobrutogebouwen ABC

Stel dat je een netto ruimtenoden ongeveer 1.000m² zijn. In het voorbeeld hiernaast dien je in gebouw A veel méér bruto m² te huren dan in gebouw B of C. Doordat B en C ruimtelijk efficiënter zijn, zullen ze qua jaarhuurkost goedkoper uitkomen. Op basis van deze eerste analyse is gebouw B (ondanks dat het 4% duurder is in €/m²) in absolute jaarhuur 10% goedkoper dan A.

1ste DAGLICHTRATIO IS EEN BELANGRIJKE 'PRIJS/KWALITEIT' PARAMETER

Als we vervolgens per gebouw kijken naar het aantal m² dat natuurlijk daglicht binnenkrijgt (= 6 meter inpandig van het raam gemeten) dan zien we dat er toch een ander belangrijk kwalitatief verschil is, ook tussen gebouwen B en C. Gebouw C heeft veel méér m² met natuurlijk daglicht waardoor je 'méér waar voor je geld' krijgt.

Daglichtanalyse

Deze elementen spelen we uiteraard ook maximaal uit tijdens de negotiaties met de diverse eigenaars.

Neem dus best een adviseur zoals Transact onder de arm die uitsluitend huurders begeleidt zodat je de beste huisvestingskeuze aan de beste huurvoorwaarden kan maken !

Contacteer ons voor een korte online meeting om jouw huisvestingsuitdaging te bespreken. Nadien analyseren we vrijblijvend je huurcontract om vervolgens terug te koppelen met een SWOT-analyse van jouw concrete huursituatie. Aanvullend mag je een dienstenvoorstel op maat verwachten waarna we aan de slag gaan om jouw huursituatie terug af te stemmen op je toekomstige noden tegen sterk verbeterde huurvoorwaarden.

Process doorlichting huurcontract